logo obrazek Narodowy Fundusz Zdrowia - Mazowiecki Oddział Wojewódzki

Dla mediów

Wyjaśnienia w sprawie „dodatku kowidowego” dla pracowników UCK WUM w Warszawie

11-03-2021

W związku z publikacjami TOK FM i „Rzeczpospolitej”, dotyczącymi tzw. dodatku kowidowego dla personelu Uniwersyteckiego Centrum Klinicznego WUM, informujemy, że:

Proces rozliczania przez mazowiecki oddział NFZ wypłaty tzw. dodatku kowidowego jest prowadzony przy zachowaniu należytej staranności związanej z dysponowaniem środków publicznych.

Dokumenty stanowiące podstawę wypłaty środków dla personelu UCK WUM przy ul. Banacha za listopad 2020 r. zostały przekazane do mazowieckiego oddziału 30 grudnia 2020 r., a następnie uzupełniane przez placówkę 13 i 15 stycznia 2021 r. W związku z korespondencją dotyczącą potwierdzenia prawidłowości danych przekazanych w dokumentach rozliczeniowych, obejmujących 1063 osoby, UCK WUM ponownie, 24 lutego br., przesłał skorygowany wykaz personelu zawierający dane tylko 966 pracowników uprawnionych do wypłaty dodatku. Po przeprowadzeniu weryfikacji dokumentów rozliczeniowych, 3 marca 2021 r. mazowiecki oddział NFZ wezwał UCK WUM do uzupełnienia 215 brakujących oświadczeń. Komplet dokumentów dostarczono do oddziału 8 marca br. Już dzień później, 9 marca, oddział poinformował UCK WUM o przygotowaniu do wypłaty 7.087.597 zł tytułem „dodatku covidowego” za listopad 2020.

Mazowiecki Oddział Wojewódzki NFZ realizuje polecenie Ministra Zdrowia z 1 listopada 2020 r. dotyczące przekazania podmiotom leczniczym środków finansowych z przeznaczeniem na przyznanie osobom wykonującym zawód medyczny dodatkowego świadczenia pieniężnego niezwłocznie po otrzymaniu prawidłowo sporządzonych dokumentów. Dotychczas MOW NFZ przekazał na rzecz 90 podmiotów leczniczych za miesiące listopad, grudzień 2020 roku oraz styczeń 2021 roku kwotę 340 mln zł.

Wszystkie aktualności